Asezarea geografica

Comuna Buteni este situata in vestul Romaniei, in partea central – estica a judetului Arad. Localitatea de resedinta a comunei fiind localitatea Buteni, aflata pe paralela de 45° 07′ a emisferei nordice si meridianul 22° 50′ longitudine estica.

Comuna Buteni are urmatoarele localitati componente:

 • Buteni – localitate resedinta de comuna
 • Berindia – sat apartinator
 • Cuied – sat apartinator
 • Paulian – sat apartinator

Se invecineaza la est cu comuna Silindia, la vest cu comunele Almas si Dieci, la sud cu comunele Taut si Chisindia, iar la nord cu comuna Barsa si orasul Sebis.

Este una dintre comunele mari ale judetului Arad, localitatea de resedinta si cele 3 sate apartinatoare avand o suprafata de 9284.01 ha si o populatie de 3702 locuitori.

Teritoriul comunei Buteni in suprafata de 9284.01 are urmatoarea componenta:

 • arabil – 2882 ha
 • pasuni – 3206 ha
 • vii – 37 ha
 • livezi – 636 ha
 • paduri – 2497 ha
 • ape – 102 ha
 • drumuri – 159 ha
 • curti constructii – 127 ha
 • neproductiv – 81 ha

Teritoriul se caracterizeaza prin altitudini variate, cu aspect atit de ses in lunca Crisului Alb si in zona nord-estica,cit si deluros in rest cu altitudini ce depasesc pe alocuri 250 m , amplasat in zona de conjuctie a Campiei de Vest cu muntii Zarandului, Codru Moma anuntand zonele mai inalte din vestul judetului, a Muntiilor Apuseni.Aspectul localitatilor este de tip adunat, fiecare sat avind o zona centrala proprie ce consemneaza cladirea cu functiune de utilitate publica ( bisericiile, scoala, parcul, posta, dispensarul, magazine) unitatile de productie agricola sau prelucrare fiind de regula in afara vetrei satului.Trama staradala de tip ortogonal se intrepatrunde cu aspectul serpuit al strazilor ce urmaresc vaile din vetrele satelor, ulitele din satele apartinatoare si satul resedinta ilustrind amplasarea gospodariilor in baza unei parcelari din trecut, gandita unitar in zona.

Localitatiile sunt strabatute de un traseu stradal principal, ce se confunda cu drumurile modernizate ce continua in extravilan si fac legatura cu localitatile vecine sau constituie trasee de circulatie importante pentru traficul rutier din judet.

harta3

Localitatiile comunei Buteni sunt amplasate in zona de deal a judetului Arad, cu altitudini maxime de 160 m fata de nivelul Marii Baltice.

In zona teritoriului administrativ predomina o intindere a solurilor cu fertilitate medie, chiar ridicata, in albia majora a Crisului Alb, ceea ce face ca fondul funciar sa fie apreciabil.

Pe teritoriul comunei exista cursuri de apa de suprafata, vai, paraie ce deverseaza in Crisul Alb, ce strabate teritoriul in zona estica, dinspre sud catre nord, localitatile aflandu-se in bazinul hidrologic al Crisului Alb.

Valea Crisului are un fond climatic temperat – subcontinental cu influente oceanice si diferentieri topoclimatice insemnate, datorita fragmentarii releliefului.
Bazinul Crisului Alb are un aspect detritic si simetric, colectind apele din partea de sud si sud-vest a Muntilor Apuseni.

In raza comunei Buteni nu s-au identificat si nu sunt in exploatare resurse ale solului, notabile.

Vegetatia spontana a bazinului Crisului Alb a constituit subiectul mai multor lucrari de specialitate efectuate de-a lungul anilor, in medie academice: Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca si Univ. Vasile Goldis din Arad.

Varietatea florei din teritoriu este compusa din: plante medicinale – 153 specii, plante alimentare – 63 specii, plante melifere 218 specii, plante furajere – 115 specii baza constituindu-se in graminee si leguminoase, plante toxice – 114 specii, plante tinctoriale si tanante – 53 specii.

In teritoriul comunei Buteni se regaseste o suprafata de 2497 ha paduri, in cea mai mare parte de foioase. Mai exista si o mare varietate de pomi fructiferi, pana in 1990 exploatati in cadrul fermelor pomicole din localitate, in prezent fiind exploatati in proportie mica de cetatenii reimproprietariti in urma Legii 18/1991.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *